5 Turističkih destinacija u Srbiji koje morate posetitit ove godine

5 Turističkih destinacija u Srbiji koje morate posetitit ove godine

Za nekog ko je prokrstario Srbiju uzduž i popreko i video mnoge njene prirodne lepote i kulturno istorijska blaga po više puta, izuzetno je težak zadatak izdvojiti 5 najvažnijih turističkih destinacija. Zato, ovaj put opisujemo najpoznatije i najatraktivnije,a one manje poznate i skrivenije lepote drugih mesta ostavljamo za sledeći prilog.

1# Turistička destinacija: Tvrđava Golubački grad

Nalazi se oko 130 km jugoistočno od Beograd na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Predpostavlja se da je izgrađena u XIV veku. Zbog svog važnog geostrateškog položaja u srednjem veku doživela je da njome vladaju mnogi kraljevi, carevi i begovi. Danas je u potpunosti obnovljena i važna je turistička atrakcija Srbije. Na putu ka Golubačkoj tvrđavi prolazite pored Srebrnog jezera, a vrlo blizu i Smederevska tvrđava, Arheološko nalazište Viminacijum i Tvrđava Ram. Od Tvrđave Golubački grad dalje ka istoku počinje Đerdapska klisura kroz koju protiče moćni Dunav,a prirodne lepote I pejzaži ostavljaju posetioce bez daha.

5 turističkih destinacija - Golubačka tvrđava

2. Zlatibor

Poznat po lekovitosti, što za telo, što za dušu, Zlatibor je od davnina privlačio ljude kao mesto za uživanje i odmor. Posećivali su ga mnogi kraljevi, aristokrate i druge važne ličnosti, pa je tako vremenom došlo do nastanka savremenog turizma. Svoje ime je dobio po starim borovima čija je četina bila boje zlata, a drugo verovanje je da je ime nastalo po zlata vrednoj šumi i pašnjacima zlatne boje. Zlatibor se nalazi u jugozapadnoj Srbiji na nadmorskoj visini od 700 do 1500 metara. Izuzetne je prirodne lepote sa blago zatalasanim visoravnima i strmin padinama koje zajedno čine posebna geografska svojsta ovog predela. Skijališta, sankališta, zdrav i čist vazduh, kao i mnogobrojne atrakcije i sadržaji čine Zlatibor primamljivom destinacijom za veliki broj turista kako zimi,tako i leti. Ukoliko ste u dilemi da li je Zlatibor pravi izor za vas, pogledajte naš blog u kom pričamo detaljnije o  Zlatiboru, Tari i Kopaniku.

5 turističkih destinacija - Palić

3. Palić

Na samom severu Srbije, 7 km od Subotice nalazi se Palićko jezero. Jezero je zelenkaste boje zbog velikog broja algi u njemu. U XVIII veku je iz njega vađena soda jer je jezero bilo slano i predpostavlja se da je Palićko jezero ostatak Panonskog mora. Zbog svoje lepote i atraktivnosti, kao i lekovitosti jezerskog blata još početkom XIX veka postaje mondensko mesto gde se grade mnoge vile i letnjikovci. Palićko jezero je savšen izbor za izlet ili višednevni odmor. Brojni salaši,vinarije i restorani domaće kuhinje okružuju jezero. Smeštajni kapaciteti su veliki i na vrlo dobrom nivou. Neposredna blizina Subotice, puno šetališta i raznih starih građevina pružaju mogućnosti aktivnog i ugodnog odmora.

5 turističkih destinacija - Perućac

4. Perućac

Jezero Perućac je veštačko jezero na reci Drini nastalo 1966. godine podizanjem hidroelektrane. Ime je dobilo po selu u neposrednoj blizini. Smaragno zelena voda reke Drine u kojoj se dodatno ogledaju šume planine Tare čine jezero Perućac dragim kamenom nacionalog parka “Tara”. Mesto potpuno oživi tokom leta i savršeno je za vikend izlet ili višednevni odmor. Vrlo blizu su Zaovinsko jezero,Drvengrad Emira Kusturice i Šarganska osmica na Mokroj gori. Do Višegrada i čuvene “Na Drini ćuprija” se može stići autom ili brodićem. Naravno, ne smemo zaboraviti ni lepoticu prirode,planinu Taru, koja natkriljuje jezero Perućac i reku Drinu.

5 turističkih destinacija - Perućac

5. Kopaonik

Kopaonik je najveći i najatraktivniji skijaški centar Srbije. Poseduje preko 20 ski staza, različitih dužina i težina, čija ukupna dužina iznosi preko 45 kilometara. Osim skijaških aktivnosti, postoje i mnogi drugi vanapartmanski i hotelski sadržaji što i dolikuje prestižnoj turističkoj destinaciji. Kopaonik se nalazi na jugozapadu Srbije i najviša je planina u zemlji. Jedan njegov deo je zaštićen i nosi naziv „ Nacionalni park Kopaonik “. Najviši vrh Kopaonika je dobio ime po čuvenom srpskom prirodnjaku Josifu Pančiću ( Pančićev vrh, 2017 mnv). Sa preko 200 sunčanih dana, s razlogom nosi i svoje drugo ime, „Sunčana planina“.

5 turističkih destinacija - Zlatibor

Na Koponiku se nalazi veliki broj luksuznih hotela i apartmana,a svojom brojnošću i sadržajima ne zaostaju ni restorani i kafići Dobar provod je zagarantovan i zimi i leti, i danju i noću.

Red Line kombi prevoz putnika je zbog velikog interesovanja odvojio posebno uslugu za kombi prevoz putnika do Kopanika. Kod nas se cena ugovara pre samog polaska na put, tako da je fiksa i nema skrivenih troškova! Pogledajte na našem blogu plan puta, kontaktirajte nas putem našeg moblinog telefona +381 63 170 8420 ili mail-a i zakašite već danas vašu vožnju do vašeg omiljenog odmarališta.