Red Line na 5. Međunarodnom viteškom festivalu Despot Stefan Lazarević

Red Line na 5. Međunarodnom viteškom festivalu Despot Stefan Lazarević

Tokom proteklog vikenda, naši putnici uživali su u 5. Međunarodnom viteškom festivalu Despot Stefan Lazarević, koji je održan povodom obeležavanja šest vekova od izgradnje jednog od najlepših srednjovekovnih zdanja, manastira Manasije.

Festival je okupio viteške saborce iz više od 20 zemalja: Francuske, Rusije, Ukrajine, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Republike Srpske, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Češke, Slovačke, Turske, Austrije, Danske, Švedske, Norveške, Belgije, Italije, Austrije, Jermenije, Sudana, Japana, Irana… na čelu sa vitezovima iz Srbije, Belim orlovima.

Podno zidina manastira Manasije, u insprovizovanom srednjovekovnom selu, vitezovi su demonstrirali ondašnji način života kao i borbe.

 

Uz predivne zvuke srednjovekovne muzike, posetioci su u viteškom selu mogli da uživaju u gastronomskim specijalitetima i igrama iz srednjeg veka, obilaze kovačke i drvodeljske radionice i upoznaju se s replikama srednjovekovnih nošnji, kampova, oružja i opreme.

“Oprema nam je teška 35 kilograma, pa je boriti se na temperaturi od 33 Celzijusa veoma nezgodno. Pogotovu što naše telo ispod oklopa razvija temperatura od oko 80 stepeni! Najteži je šlem, jer se izrađuje od najdebljeg čelika, i težak je oko 7 kilograma. Četvrtina opreme na glavi, pa je najteže disati. Grudni oklop steže, pa kada budemo zadihani, ne možemo lepo da udahnemo vazduh” – rekao je za „Novosti“ Nemanja Apatović, član Udruženja „Beli vukovi“ i dodao da se vitezovi za borbe pripremaju i treniraju najmanje pola godine da bi izdržali četiri borbe po dve runde, odnosno 20 minuta, ali i oko dva i po sata, koliko su u oklopu dok se sve borbe ne završe.

Ovaj trodnevni Festival divna je prilika da mladi osete duh minulih dana i upoznaju srednjovekovnu istoriju Srba.

Ukoliko i vi želite da posetite festivale u regionu, pozovite Red Line i ugovorite vožnju kombijem.