Posetite Golubačku tvrđavu

Posetite Golubačku tvrđavu

Ukoliko želite da se osetite magično, obavezno posetite Golubačku tvrđavu, u čiju obnovu je uloženo više od 9 miliona evra.

Ova mistična tvrđava pred kojom zastaje dah, smeštena je na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, na mestu gde je Dunav najširi.

Prvi put se spominje 1335. godine. Ne zna se tačno ni ko, ni kada je izgradio.

2014. godine počela je obnova tvrđave koja je obuhvatila rekonstrukciju svih 10 kula, izgradnju obaloutvrde i centra za posetioce, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice od 800m kako magistrala ne bi prolazila kroz tvrđavu.

 

 

Tokom radova, pronađeni su ostaci rimske kuće iz četvrtog veka i turskog hamama iz 15. veka, predmeti koji pripadaju bronzanom i gvozdenom dobu. Pronađen je i veliki magacin strela.
Golubački grad, obnovljen sredstvima EU, podeljen je na četiri zone: zelenu, plavu, crvenu i crnu, a ulaznice koštaju od 150 do 1.200 dinara.

Maloletnim osobama omogućen je ulaz samo u zelenu zonu, dok ostale tri, može da obilazi najviše pet posetilaca u jednoj turi, i to samo u pratnji vodiča.

Ukoliko se odlučite za obilazak ove velelepne tvrđave pozovite nas, rezervišite kombi sa vozačem i prepustite se čarobnom putovanju.