Manastir Kastaljan

Manastir Kastaljan

Na samo oko 50km od Beograda nalazi se planina Kosmaj, jedna od najlepših i najpitomijih planina. Visinom od 626m  Kosmaj se svrstava u planine koje su idealne za porodična putovanja i vikend ture. Ono najvrednije što Kosmaj nudi je mir i uživanje u nedirnutoj, a pitomoj prirodi.

Na severoistočnoj strani Kosmaja, u selu Nemenikuće, nalaze se  ostaci manastira Kastaljan,  (Kasteljan),  koji predstavljaju nepokretno kulturno dobro.

Kastaljan je spomenik izuzetnih vrednosti za proučavanje  vremena vladavine despota Stefana Lazarevića.

Prvobitan manastir je verovatno podignut u 14. veku  za vreme kralja Dragutina. Obnovio ga je despot Stefan Lazarević u 15. veku. Manastir je posvećen Svetom Đorđu.

Ceo manastir porušen je krajem 17. veka. Detaljnim arheološkim istraživanjima došlo se do zapanjujućih nalaza: otkopani su ostaci crkve, veliki konak, trpezarija, nekropol.

Danas, nažalost,  manastir Kastaljan je u ruševinama, čekajući obnovu.

Legenda kaže da je Kastaljan služio despotu Stefanu Lazareviću  kao letnji dvor.  Odatle je često odlazio krišom noću u Beograd, gde se tajno sastajao sa ugarskom princezom. On je te susrete opevao u svojim stihovima, a iz ove zabranjene ljubavi se po legendi rodio sin Sibinjanin Janko (Janoš Hunjadi).

Krenite i vi sa Red Line-om u obilazak Srbije.

Osmislite svoje putovanje. Nama prepustite prevoz!