U pohod srednjovekovnim svetinjama u danima Jelene Anžujske

U pohod srednjovekovnim svetinjama u danima Jelene Anžujske

Vikend putovanje kroz srednji vek je jedinstven vikend koji će vas vratiti u srednjovekovnu lepotu arhitekture, živopisa i duha jednog davnog vremena, miris jorgovana koji su nekada davno bili posađeni samo za Jelenu Anžujsku, dolinom Ibra.

Prvi dan putovanja:
Subota 1. jun- polazak sa parkinga zgrade,ul. Dimitrija Tucovića 166 u 8:00 časova.

Кrećemo ka auto putu i nakon tročasovne lagane vožnje, prvo mesto koje ćemo obići pre manastira Gradac u kojem nas čeka program povodom dana Jelene Anžujske je manastir Studenica.

studenica Manastir Studenica je jedan od najlepših srpskih i svetskih manastira, ne samo zbog prefinjene arhitekture vizantijsko-raške škole već i zbog prelepih predela na kojima se nalazi. Studenicu je Stefan Nemanja gradio od 1183. do 1196. Tada se, na državnom saboru odrekao prestola u korist svog srednjeg sina Stefana i zamonašio i dobio ime Simeon. Postaje sabrat manastira Studenice. Dve godine po monašenju odlazi u Svetu Goru, gde se 1199. godine i upokojio u Manastiru Hilandar, koji je sa Savom podigao. Bog ga je proslavio kao svetog.
Pod starateljstvom njegovog sina Sv. Save, manastir Studenica je postao kulturni, duhovni i medicinski centar srednjovekovne Srbije.
Uz ostala svoja dela Sv. Sava je napisao Studenički tipik, prvo književno delo kod Srba.
Dok budete uživali u lepotama manastira Studenica, takođe možete i ručati u restoranu Studenice koji je u samom manastiru.U manastiru se može kupiti nadasve čuveno po kvalitetu „Igumanovo vino“ koje je dobilo brojne nagrade i ocenjeno sa visokim ocenama.

U 15h,odnosno,po završetku ručka krećemo u pohod Jeleni Anžujskoj put manastira Gradac gde ćemo se priključiti programu.

gradacManastir Gradac nalazi se u centralnoj Srbiji na obroncima planine Golije. U srednjem veku nalazio se severno od Rasa, takođe u središnjem delu srpske države. U blizini manastira prolazio je tada važan put za Arilje, čiji je jedan krak bio usmeren ka Studenici. Manastir je bio podignut iznad reke Brvenice, nedaleko od nalazišta kamena za gradnju, na mestu bogatom izvorskim vodama, okruženom šumama i pašnjacima koji su verovatno bili manastirski posed.
Naziv mesta Gradac postojao je i pre osnivanja manastira. Verovatno da je taj naziv bio povezan sa vizantijskim utvrđenjem iz 6. veka, koje se nalazilo na uzvišenju iznad manastira i u čijem podnožju je bila crkva. Temelji ove male ranohrišćanske crkve sačuvani su do danas ispred Bogorodičine crkve u Gradcu. Sveta kraljica Jelena, žena srpskog kralja Uroša I Nemanjića i majka kraljeva Dragutina i Milutina, jedna je od najistaknutijih ličnosti u srpskoj istoriji. Ova vladarka ostavila je poseban kulturni, graditeljski i prosvetiteljski trag u srpskom srednjovekovlju. Upravljala je delom države u drugoj polovini 13. veka i bila visoko uvažavana i voljena od strane svojih savremenika.
Brojni su bili pokušaji da se pronikne u život ove znamenite ličnosti, da se odgonetne njeno poreklo i da se rasvetli njena vladarska i crkvena delatnost. Ali, zbog malog broja sačuvanih istorijskih svedočanstava Jelenin život donekle je ostao pod velom tajne. Zato je njena biografija i danas predmet živog interesovanja i neprestanog proučavanja.
Iz manastira Gradac idemo na noćenje u Jošaničku banju ili Novi pazar. Lokacija noćenja zavisi od vremena početka liturgije i broja putnika.

Drugi dan putovanja:

Ustajanje u 7h,doručak i polazak ka manastiru Sopoćani
Liturgija u manastiru Sopoćani i predah posle liturgije.

sopocaniSopoćani se nalaze nedaleko od Novog Pazara, 16 km zapadno uz tok reke Raške, po kojoj se i srpska država u srednjem veku nazivala Raškom. Među visokim i nerodnim brdima, ozbiljnih i mrkih oblika, s pretećim kamenim liticama, nedaleko od svoje prestonice Rasa, podigao je kralj Uroš I (1246-1276) hram Sv. Trojice, nad samim izvorom reke Raške. Naziv Sopoćani dobio je po staroslovenskoj reči sopot, što znači izvor.
Sopoćanska crkva, skromno zidana šupljikavom sigom, ima izgled trobrodne romaničke bazilike, s masivnom kupolom nad središnjim delom naosa, i visokim zvonikom na zapadnoj strani. Jednostavnost i skladnost u oblikovanju arhitektonskih masa, bitna za spomenike raške škole XIII veka, s naglašenim izrazom horizontalnog mirovanja u prostoru, veoma je dosledno sprovedena u konstrukciji celog zdanja. Neobičan sklop unutrašnjeg razuđenog prostora sopoćanske arhitekture smelo i vično je zasveden pod tri krova, od kojih je središnji znatno uzvišeniji, jer pokriva glavni brod crkve.
Iz Sopoćana krećemo ka manastiru Đurđevi stupovi ,a potom u Petrovu crkvu,najstariju srednjovekovnu crkvu nadomak manastira Đurđevi stupovi.

djurdjevi-stupoviĐurđevi Stupovi u Starom Rasu, jedan od najstarijih manastira u nekadašnjem prestonom području srednjevekovne Srbije, koji je podigao Stefan Nemanja u prvim godinama posle stupanja na presto velikog župana, svojom siluetom dominira dolinama Raške i Deževe. Nalazi se oko 4 km severozapadno od Novog Pazara. Silueta jedne impozantne kupole posađene na moćno postolje stubaca, lukova i zidova izgleda veličanstveno – vidi se sa desetine kilometara daljine. Manastir je podignut na samom vrhu istaknutog uzvišenja, a osobena arhitektura crkve Svetog Đorđa sa dve kule zvonika – stlpa – odredila je kasniji naziv i crkvi i manastiru – Đurđevi Stupovi.
Po obilasku Petrove crkve ručak za one koji žele u nekom od restorana domaće kuhinje u Novom Pazaru.

Po završetku ručka lagano krećemo put Beograda osveženi srednjovekovnom lepotom i blagodaću. U Beograd stižemo u ranim večernjim satima.

Vikend aranžman obuhvata prevoz do svih destinacija udobnim kombi vozilom visoke turističke klase (www.prevozputnikakombijem.rs), noćenje sa doručkom (Jošanička banja,motel Oaza ili motel DM5 u Novom Pazaru,zavisno od broja putnika i početka liturgije u manastiru Sopoćani).

Cena vikend aranžmana je 6500 dinara.

Za realizaciju aranžmana potrebno je minimum 5 putnika.

Prijave za putovanje su do 15. maja uz uplatu 30% cene.

Telefon za prijavu i sva dodatna pitanja:
065/2252-867 Dejan Ilić