Jahorina

Jahorina

Originalni naziv planine Jahorina je Javorina. Naziv je dobila po planinskom ili gčkom javoru koji raste na ovim prostorima. Ogromna stabla grčkog javora su prirodna atrakcija.

Naziv Jahorina se ustalio za vreme turske okupacije, kada je često menjano slovo V u H.

Jahorina je od Beograda udaljena 303 km a od Sarajeva 30 km.

Ova planina se može pohvaliti najsavremenijim sistemom za osnježavanje kojim je povezano celo skijalište, odnosno 45km alpskih i 10km nordijskih staza. U svakom trenutku, perfektno uređene staze su povezane najmodernijim žičarama za prevoz skijaša i bordera, koje su ukupnog kapaciteta oko 17 000 skijaša na sat.

Skijaši na Jahorini mogu izabrati skijanje na lakim stazama, stazama srednje težine kao i na teškim stazama koje su prilagođene iskusnijim i spretnijim skijašima.

45 km staza pokriveno je sa jednom kabinskom gondolom, tri šestosedne žičare, jednom dvosednom i sa tri ski lifta.

Najmlađim skijašima na ovoj planini je posvećeno najviše pažnje, za njih su pripremljena dva ski vrtića sa pokretnom trakom, tjubing stazom i mnogobrojnim zabavnim sadržajima. Ski vrtići su najadekvatniji za mališane i početnike jer tu mogu napraviti svoje prve skijaške korake i beskrajno se zabaviti na snegu.

Za avanturiste i ljubitelje adrenalina dostupna je i staza za noćno skijanje na kojoj je izgrađeno novo osvetljene koje omogućava uživanje na skijama i nakon zalaska sunca. Noćno skijanje je najbolji način da se završi dan na planini. Jahorinski skijaši i borderi imaju tu priliku da osete čari Jahorine noću i doslovno provedu dan na skijama. (Preuzeto sa sajta olimpijskicentarjahorina.com)

Ovaj ski centar u poslednje tri godine doživljava procvat, poznat je po dobroj zabavi, velikim koncertima najvećih muzičkih zvijezda regiona, muzičkim festivalima i predstavama. Dobar provod i domaćinski pristup gostima, odlična gastro i wellness ponuda je karakteristična za Jahorinu, omogućava posjetiocima da se sa planine vrate puni utisaka i gotovo uvijek, očarani svim što Jahorina nudi, sa radošću i nestrpljenjem ponavljaju svoju posjetu.

Ukoliko vam je potreban smeštaj toplo preporučujemo kuću Mirković.

Prevoz prepustite Red Line-u.