Etno selo Stolovo

Etno selo Stolovo

Ovog vikenda, krenuvši put Niša, prvo interesantno stalajište bilo je etno selo Stolovo.

Nalazi se između Ćuprije i Paraćina na 150km udaljenosti od Beograda i 80km od Niša, uz sam Koridor 10. Prilaz je omogućen sa obe strane auto-puta.

Stolovo predstavlja spoj tradicije i komfora modernog doba. Selo se prostire na površini od 2,5 ha.
Svi objekti u selu su replike starih kuća, građeni su od prirodnih materijala, cigle, drveta, kamena, izuzev jedne originalne “pimnice”, koja je preneta iz Negotinskog kraja- Rajačkih pimnica.

Centralni deo sela zauzima mini jezero, na kome se nalazi vodenica, kao i letnja kuhinja sa ozidanom pekarom, ognjištem, pušnicom i pečenjarom.

U selu postoje seoska kovačnica, grnčarska radionica a i veštačko brdašce na čijem vrhu je izgrađena zvonara i postavljen krst visine 7m.
Kako se etno selo Stolovo još uvek gradi, u planu je i izgradnja seoske crkve kao i još mnogo sporednih objekata.

Naravno kao i svako seosko domaćinstvo i Stolovo poseduje domaće životinje, što deci najviše privlači pažnju.
Selo će raspolagati sa 44 standardne sobe i 11 apartmana i moći će da ugosti oko 150 gostiju.

Kako kažu u Stolovu:
“Čuvati tradiciju dužnost je svakog naroda, a mi smo tradiciju, lepotu, spokoj i specifičnost srpskog sela pretočili u turističku atrakciju koja vam nudi svoj mir, put u prošlost i oazu spokoja u uzavrelom tempu veka kojem pripadamo”.

 

U nadi da će Stolovo nastaviti da se gradi i da će već u letnjem period procvetati u punom sjaju, nastavili smo naš put dalje nošeni dahom prošlih dana, uz muziku koja je dopirala sa naših pametnih telefona-spoj prošlosti i nove tehnologije.

Putujte i vi sa RED LINE-om: +381 63 170 8420